Onderstaand een artikel uit het tijdschrift ReTHINK, 7e uitgave, 2020

“Op de Wereld Aids Conferentie in 2018 werd eindelijk officieel bevestigd wat dankzij grootschalig wetenschappelijk onderzoek al lang werd vermoed: n=n (niet meetbaar = niet overdraagbaar), oftewel, mensen met hiv die een onmeetbaar of onderdrukt virus hebben, kunnen hiv niet overdragen via seks”, vertelt Hans-Erik Nobel, hiv-consulent in DC-klinieken in Amsterdam.

Omslag

“Sinds 2008 waren er al vermoedens richting n=n, maar veel col- lega’s waren terughoudend en brachten dit onderwerp tijdens het spreekuur nauwelijks ter sprake. Nadat er in 2018 voldoende bewijs voor was, moesten veel collega’s een denkomslag maken. Tot die tijd waren de gesprekken vaker gericht op beschermd vrijen. De nieuwe dimensie van n=n gaf de mogelijkheid om mensen ook te informeren over het achterwege laten van het condoom. Het duurde even voordat iedereen ‘om’ was, maar inmiddels zijn alle hiv-behandelteams overtuigd van n=n.

Grote impact

Ik probeer n=n met elke patiënt te bespreken. Velen zijn er nog niet van op de hoogte. Bij nieuwe patiënten met hiv komt het altijd in een van de eerste gesprekken aan bod. De impact van deze boodschap is groot. Mensen met hiv zijn nu veel minder bang om het virus over te dragen. Hierdoor hebben zij meer zelfvertrouwen en vermindert het stigma rondom hiv. Het belangrijkste is dat men met veel meer plezier seks kan ervaren.

PrEP

Veel mannen die seks hebben met mannen (MSM) gebruiken tegenwoordig PrEP om zich tegen hiv te beschermen. Men is zich daardoor veel bewuster van hiv. Daardoor zijn mannen met hiv in de MSM-community minder bang om te worden afgewezen en praten ze makkelijker over hun hiv-status.

Werk aan de winkel

De boodschap n=n is bij veel mensen vaak nog niet bekend. En dat geldt ook voor veel mannen die seks hebben met mannen. Sommigen schrikken nog steeds als iemand vertelt hiv-positief te zijn. Onwetendheid zorgt ervoor dat ze ervoor kiezen om geen seks te willen. Er is dus nog veel werk aan de winkel. Het zou helpen als er in de media en publieksbladen meer aandacht komt voor n=n.

Omdenken

Zelf benut ik elke moment om met iemand over n=n te praten. Dat doe ik bijvoorbeeld ook bij mensen die langskomen voor een soa- of hiv-sneltest. N=n is een kwestie van ‘omdenken’. Zo zeg ik soms tegen mijn patiënten: ‘Heb je er weleens bij stilgestaan dat jouw sekspartner(s) vanwege jouw onmeetbare viral load, geen enkel risico lopen om via jou hiv te krijgen? En dat het voor hen veiliger is om seks met jou te hebben dan met iemand die zijn hiv-status niet weet?’ Dit heeft vaak een grote impact, waardoor iemand met een grote glimlach de spreekkamer verlaat.”