Hans-Erik Nobel
Foto: Martijn Gijsbertsen 

Ik heet Hans-Erik Nobel, en ik ben in 1968 in Zwitserland geboren. Mijn ouders zijn begin jaren 60 vanuit Nederland geëmigreerd naar Zwitserland.

Als kind kwamen wij vaak naar Nederland en ik voelde mij hier altijd zeer op mijn gemak. De wijde horizon van het platteland sprak mij aan; die weerspiegelt de karaktertrekken van de Nederlanders: nieuwsgierigheid, openheid, tolerantie en respect voor diversiteit.

Ik verhuisde in 2001 met mijn man vanuit Zwitserland naar Amsterdam en voelde al heel snel dat deze Nederlandse mentaliteit de mijne is en dat ik me hier thuis voel.

Ik ben opgeleid als verpleegkundige en ben sinds 1995 werkzaam in de hiv zorg. Eerst aan het bed op de afdeling en sinds 2002 als verpleegkundig consulent hiv.

Ik heb in de afgelopen jaren veel gesprekken gevoerd met mannen en vrouwen die vragen, zorgen en problemen ervaren rondom seksualiteit en die lijden onder een gebrek aan intimiteit.

Ondanks dat Nederland een ‘open en tolerant land’ is merkte ik steeds meer dat het praten over seksualiteit er nog een taboe kan zijn, zelfs in Amsterdam.

Ik zou graag een bijdrage willen leveren om hier verandering in te brengen.

In 2012 heb ik de post HBO opleiding seksualiteit bij de RINO in Utrecht gevolgd, waarbij ik geleerd heb om een goede anamnese te maken zodat de hulpvraag duidelijker werd en ik mensen dan gericht naar een andere hulpverlener kon verwijzen.

Ik merkte dat dit voor mij niet voldoende was. Ik wilde zélf met de mensen verder in gesprek gaan en samen met hen antwoorden zoeken op hun vragen, hun zorgen verminderen en oplossingen zoeken voor hun seksuele problemen.

In 2016 heb ik daarom de opleiding consulent seksuele gezondheid gevolgd en sinds maart 2018 ben ik als zodanig werkzaam. Ik voer binnen mijn huidige werk als verpleegkundig consulent hiv veel gesprekken over seks met mensen die hiv positief zijn, maar ook met mensen die komen voor een hiv-test of een soa-check. Mensen geven vaak als feedback terug, dat ze nog nooit zo open met iemand over seks hebben kunnen praten en bij velen verandert hun seksleven door er over te praten.

Het doel in mijn gesprekken is om altijd de positieve kant van seks te bekrachtigen en te proberen mensen hun seksualiteit (weer) op een positieve manier te laten beleven.