Onderstaand een artikel uit het tijdschrift I am, tweede editie.

Hans-Erik Nobel is verpleegkundig consulent hiv in DC Klinieken Lairesse. We spreken met hem over wat je van een consult met hem kunt verwachten. ‘Mijn informatie zorgt ervoor dat je bewuste keuzes kunt maken’.

‘Als ik een kennismakingsgesprek heb met een patiënt, komen een aantal onderwerpen ter sprake: Hoe kijk je aan tegen leven met hiv? Hoe ziet je sociale netwerk eruit? Wie vertel je wel of niet over je hiv? Hoe ga je met je seksualiteit om? Hoe ga je met je pillen om? Weet je wat je moet doen als je erachter komt dat je vergeten bent om je pillen in te nemen, of als je moet overgeven kort nadat je ze hebt geslikt?

Verwachtingen

Ik vertel aan de patiënt wat hij of zij van mij kan verwachten. Ik bied begeleiding, onder ander psychosociaal. Als iemand ergens tegenaan loopt op het gebied van hiv, is mijn advies: breng het ter sprake.

Seksualiteit

Patiënten die vragen of problemen hebben rondom seksualiteit kunnen die met mij bespreken. Dat kan in elk verpleegkundig consult en ik heb me hier door mijn opleiding als consulent seksuele gezondheid nog meer in bekwaamd. Ik merk dat patiënten het prettig vinden om de ruimte en tijd te krijgen om over seks te praten. Vaak is het niet nodig om een patiënt naar een seksuoloog te verwijzen. In DC Klinieken bieden we patiënten een soa-check aan, zodat men niet apart naar de GGD hoeft te gaan. En zo’n soa-check is vaak een mooie aanleiding om over seksualiteit te beginnen.

Tijd

In de loop de jaren heb ik geleerd om een gesprek met een patiënt zo aan te pakken, dat er in korte tijd veel aan bod kan komen. Als er soms toch nog meer te bespreken is, stel ik de patiënt voor dat we een extra afspraak maken. De patiënt vindt het dan prettig om meer tijd te krijgen om over een onderwerp te praten. Doordat voor een consult in DC Klinieken een half uur wordt uitgetrokken, kunnen veel onderwerpen aan bod komen. De patiënt voelt zich hierdoor heel goed gehoord.

Teamwerk

Hiv-behandeling is teamwerk. Ik ervaar de samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen als gelijkwaardig. Het spreekuur wordt voorbesproken en ook nabesproken, zodat we allebei op de hoogte zijn wat er speelt en welke onderwerpen aan bod komen of zijn gekomen. Het is van belang om samen met de patiënt te kijken wat het beste voor hem is. Daarbij is de expertise van het hele behandelteam én de patiënt van groot belang.

Ouder worden en leefstijl

In de gesprekken met patiënten is steeds meer aandacht voor ouder worden met hiv en lichamelijke veranderingen en aandoeningen die daarbij kunnen horen. Ook leefstijl is een belangrijk gespreksonderwerp. Het is onze taak om een patiënt informatie te geven over de risico’s van roken, overgewicht, het gebruik van drugs en ook over de risico’s van bepaalde keuzes rondom seksualiteit.

Ongerustheid

De screening, controle en behandeling van AIN, een verstoring van de celdeling in en rond de anus, leidt weleens tot ongerustheid. Hoe zinvol is het om me opnieuw te laten onderzoeken, of om me te laten behandelen als het telkens terugkomt? Om de ongerustheid te verminderen is het van belang om goede en duidelijke informatie te geven. De patiënt kan daardoor de juiste keuze maken.

Normaler omgaan met hiv

Ik werk al 22 jaar met mensen met hiv. De houding ten aanzien van hiv is door de jaren heen veranderd. Veel twintigers gaan makkelijker met hiv om dan degenen die de tijd hebben meegemaakt dat er geen goede hiv-behandeling was. Ik heb het idee dat hiv minder een taboe is dan zeg tien jaar geleden. Dit neemt niet weg dat er nog steeds stigma rondom hiv is in de maatschappij. Het is een grote uitdaging om dit aan te pakken.